Kalendarium 2008

SM i ostronöppning i Göteborg
6 september - 2008

På nytt personligt bästa, blev Ostronakademiens Lars Karlsson, tvåa i ostronöppnar - SM i Göteborg, och får åka till VM i Irland som second till vinnaren Johan Malm. Tävlingarna Göteborg blev en match mellan västkustöppnarna, som satte tidigare världsmästare och svenska mästare på plats.

Lars Karlsson, som blev Tanumsmästare 2007, gick ut försiktigt, men lyckades ändå komma ner i ett nytt personligt resultat. 30 snyggt presenterade ostron öppnades på endast 3 minuter och 14 sekunder.

-Med tanke på prisbordet så är jag nästan lika nöjd med andraplatsen, säger Lars. Förutom glasfat och champagne mottog han även en check på 10 000 kronor, att användas till att resa till VM i Gallway i Irland, senare i höst. Vi ser fram mot ett fylligt reportage från tävlingarna.

Prischecken skänktes av Inger Grimlund, som under SM mottog Ostronakademiens belöning Silverostronet, för ett mångårigt arbete för att popularisera ostronet. Hon bidrog även till att SM i ostronöppning startades för 31 år sedan.

-Jag skall assistera Johan Malm när han ställer upp i tävlingen. Skulle han bli sjuk så blir det jag som får ställa mig på scenen istället, berättar Lars.

Stafett-öppningen Vikingaracet vanns av lag Grebbestad, där, bl.a. Lars son Oskar ingick.

I Vikingaracet skall 30 ostron öppnas som en stafett, och men det finns inga krav på att de skall vara snyggt upplagda.

-Vi öppnade alla ostronen på 1 minut och 55 sekunder,så då gick det undan, skrattar Lars.

Från Grebbestad deltog även Emelie Åkerblom, som kom tvåa i damklassen.