Kalendarium 2012

WORLD OYSTER CUP

Plats: Köpenhamn 20 oktober 2012
Nu finns det en ny fantastisk ostronöppnartävling förutom lokala tävlingar som SM, NM, EM samt Världsmästerskapen i Galway på Irland i slutet av september, nämligen: World Cup i ostronöppning!

Tanken är att tävlingen skall gå av stapeln på olika orter runt om i världen varje år och nu med premiär i Köpenhamn.
lilla Grebbestad diskuterades faktiskt som premiärställe på många svenska och internationella ostronöppnares önskan och vi är givetvis väldigt smickrade för detta. Vad vi förstår är den danska fiskenäringen inkopplad från norr till söder och själva arrangemanget håller på en vecka med själva tävlingen som grande final.

Sverige skickde årets två bästa ostronöppnare:
Johan Malm, restaurang Gabriel, Feskekörkan i Göteborg, svensk mästare 2012. fd. världsmästare, tvåa i årets VM och
Lars Karlsson, Everts Sjöbod, Grönemad, Grebbestad, årets tvåa i SM , EM-meriter mm!
Alltså två goa grabbar som verkligen gav järnet!

Tävlingen slutade med Svensk triumf med Johan Malm högs upp på prispallen. Grebbestads egen mästare Lars Karlsson kom på en mycket hedrande åttonde plats.

Gå inpå : oysterweek.dk 
Ostrongolf på Mjölkeröd GK

Söndagen 2 september

Öppna Grebbestads mästerskapen samt Nordiska mästerskapen i ostronöppning

För sjunde året i rad arrangeras dessa mästerskap i Grebbestad. I år avgörs återigen Nordiska mästerskapen och öppna Grebbestads mästerskapen i ostronöppning  på Tanumstrand den 27-28 april. Denna gången satsar vi ännu mer på olika aktiviteter runt tävlingen, t.ex. kan man vara med i ostronöppnar-workshops, vara med i seminarier och lyssna till de senaste forskningsresultaten samt anmäla sig till fisketurer.
Besök även vår utställning i samband med mästerskapen. Utställarna hittar du här 

Finalheat i Nordiska mästerskapen!

Segerintervju av årets Nordiska mästare Martin Söderström

Ostronöppnarkurs på Rökeriet i Strömstad
Lördag 31 mars 16 - 18

Välkommen till Rökeriet i Strömstad för en dag i ostronets tecken!

Lördagen 31 mars mellan 16.00 till 18.00 inbjuder Ostronakademien till ostronöppnarkurs på Rökeriet i Strömstad.

Här kommer du att få stifta bekantskap med det underbara svenska ostronet Ostrea edulis. Du får lära dig öppna dessa läckerheter och samtidigt får du lära dig en hel del om själva ostronet. Till ostronen dricker du med fördel Ostronakademiens egen champagne, serverad av Champagnehuset som finns på plats. Mellan kl. 17.30-18.00 håller akademiens ordförande och ostronforskare Susanne Lindegarth ett lärorikt föredrag om ostronodling och biologi. För medlemmar i Ostronakademien är öppnarkursen gratis, du betalar bara för de ostron du vill äta. För icke medlemmar kostar det 100:- och då ingår även ett medlemskap i Ostronakademien. Ingen anmälan, bara att komma! Ta chansen att smaka svenska ostron, ett av värdens förnämsta!

Varmt välkomna till Rökeriet!

Den 31 mars hade Ostronakademien ostronöppnarkurs på Rökeriet i Strömstad. Många besökare ville prova att öppna vårt fantastiska ostron och vi blev omnämnda i Strömstads Tidningen.

Klicka här om du vill se vad de skrev!

Europamästerskapen i ostronöppning i Trollhättan
Lördag 3 mars