Silverostronet

Tre pionjärer är mottagare av Ostronakademiens Silverostron 2011!

Ostronakademien i Grebbestad delar vid olika tillfällen ut förtjänsttecken kallat SILVEROSTRONET. Det är ett hederspris till förtjänta mottagare,vilka på olika sätt verkat för att popularisera och öka kännedomen om ostron i Sverige.

Årets pristagare är Lars Ahlström, Annerita Olofsson Jansson och Thomas Ahlström.

Med sitt företag Allt i Fisk var de bl.a. med om att starta upp SM i ostronöppning redan 1978.

De har varit huvudsponsorer av detta arrangemang under många år och även ingått i tävlingsjuryn.

Lars, numera Fiskekrogen, har här varit den drivande kraften men utan goda och entusiastiska medarbetare kan det ofta vara svårt att genomföra brinnande ambitioner. Men det har Lars haft i Annerita och broder Thomas!

DM i ostronöppning i Göteborg startades sedan DM i Stockholm. En höjdpunkt var deras arrangemang av SM på Göteborgsoperan 1998.

Dessa tre, med varsina roller, har starkt bidragit till att sprida intresset för ostronet i Sverige.

Och vi kan vara stolta över det Europeiska ostronets, Ostrea edulis, svenska variant då det av många anses vara av yppersta världsklass!

Och vi är stolta över alla våra Silverostron!

Silverostronet är formgivet av konstnären Agneta Almeida, med barndomsrötter i Grebbestad som nu åter lever och verkar här.

Bryggudden var vinnare av silverostronet 2009

Ostronakademiens utmärkelse Silverostronet nr 2 har tilldelats Brygguddens Musslor och Ostron i Sannäs, norr om Grebbestad.

Brygguddens Musslor och Ostron bildades på 50-talet av bröderna Knut och Birger Karlsson. Efterfrågan på ostron tog ordentlig fart på 60-talet, då skrapandet efter ostron ersattes av dykare som plockade ostronen för hand. Knut Karlssons söner övertog verksamheten i början på 90-talet och utvecklade det till dagens ledande företag.

Ostronakademiens utdelar Silverostron nr 2 med motiveringen:
Brygguddens Musslor & Ostron har under tre generationer svarat för banbrytande insatser för att göra det, i Bohuslän, vilt växande ostronet Ostrea edulis tillgängligt och känt. Man har på ett systematiskt sätt byggt upp detaljerade normer för skörd, kvalitetskontroll och distribution, vilket tillsammans garanterar konsumenten ostron av absolut högsta klass.

Inger Grimlund var vinnare av silverostronet 2008