Kalendarium 2016

Ostronetsdag uppmärksammades på TV4!

Oj vilket genomslag Ert ostroninslag i TV4 Morgon med Fredrik Eriksson lördagen den 3 sept. måste ha haft! Vi har haft mycket förut men detta var Rekord! Tack! Det var jättekul för oss som vill ge det svenska ostronet en berättigad uppmärksamhet - inte minst till den breda allmänheten.
Vi har nu äntligen summerat Ostronets dag 2016. Solen sken från en molnfri himmel,nästan vindstilla. C:a 6000 svenska ostron öppnades i vår lilla by på lördagen på restauranger och ostronbar. Så ostronfiskarna har haft att göra. Ostronen var fantastiska för årstiden,fullmatade och balanserade. Det är en folkfest för alla åldrar och så himla trevligt – enkelt och genuint, precis som vi vill ha det . Med underbara ,svenska ostron i huvudrollen.( Ok, champagne o. ostronporter fanns också). Det vimlade av folk på gator och bryggor som en högsommardag. Inte ett boende fanns att uppbringa,allt var fullt. Ett känt Finskt ostronproffs var tom. beredd på att bo i tält. 3 restauranger hade årets bästa dag,en av dom hade all time high. I september! En svensk ostronfestival av aldrig skådat slag!

Återigen Tack TV 4 !

Ostronets Dag 2016!

Då var årets ostronets dag avklarad för denna gången och vi kan bara sammanfatta det som en succé!
Kön till ostronbaren slingrade sig långt bort på strandpromenaden med ostronsugna gäster. Vädret visade sig från sin bästa sida med nästan högsommarvärme och strålande sol. Dagen startade med det traditionsenliga kanonskottet och öppningstal av årets prins Martin Nordholm. Många var det som provade ostron för första gången efter genomgången ostronskola där vår ordförande Staffan Greby stod för undervisningen. Kul tycker vi på ostronakademien att så många lär sig att både öppna och äta vårt fantastiska ostron Ostrea Edulis.

I ostronbaren öppnades det nästan 3 000 ostron under dagen och det är nog så att vi i år har fått ett nytt rekord i ostronätande. Då alla restaurangen i samhället har ostron på menyn denna dag, rör det sig nog om bort emot 6 000 ostron. Detta får vi återkomma till när vi vet mer exakt, men man kan nog säga att det har blivit populärt!

Vi vill tacka alla gamla som nya medlemmar i Ostronakademien att ni kommer på våra event, det gör det väl värt att jobba för vårt kära ostron.

Styrelsen Ostronakademien

After Work med ostron

Ostron var temat när Tanums kommun och Tanum Turist bjöd in till After Work strax innan Nordiska Mästerskapen i ostronöppning inleddes i ett soligt Grebbestad.
Omkring 130 företagare, politiker och kommunala tjänstemän träffades och trivdes, smakade skaldjur av olika slag och fick information om både ostron och kommunal verksamhet.

Från vänster Claes G Hansson, Ingela Holgersson, Lena Westersund (tidtagare), Jon Larsson, Hasse Joh

Kommunalrådet Liselotte Broberg berättade bland annat om de bostadsprojekt som är på gång i både kommunal och privat regi.
-Jätteviktigt med fler bostäder för att kommunen ska kunna utöka befolkningen. Servicen gentemot medborgarna är ett annat prioriterat område för oss.

Liselotte Broberg betonade värdet av att kommunen möter företagare på deras villkor.
-En bra dialog är mycket viktigt.
Information om hur man bäst öppnar ostron och hur det går till att tävla i denna ädla konst stod också på programmet.
Bland instruktörerna fanns flera mästare från olika tävlingar. Även NM:s tävlingsledare Per Olofsson medverkade och redogjorde detaljerat för hur tävlingar genomförs.

Liselotte Broberg Foto: R Dahlberg

Sju av deltagarna tog chansen att själva pröva på att tävla. En av dem var Grebbestadsföretagaren Ingela Holgersson.
-Jätteroligt och spännande, tyckte hon.
Öppnat ostron har hon gjort tidigare, som restauranganställd.
-Men nu var det en helt annan teknik som gällde, och riktiga knivar.

Tanums kommun och Tanum Turist arrangerade After Work i samverkan med Ostronakademien. Grundaren Staffan Greby berättade om akademiens bakgrund och det var också han som, efter att ha uppmanats delta, knep segern i tävlingen.
Ingela Holgersson uppskattade möjligheten att träffas under trevliga former:
-Ett jättetrevligt initiativ särskilt som Nordiska Mästerskapen är ett så stort event. Det var en glad och trevlig stämning och skaldjuren som bjöds var fantastiska, summerar hon i efterhand
Hon och hennes man Marcus Holgersson driver flera företag inom besöksnäringen. Skärgårdsidyllen erbjuder uthyrning och guidade turer med kajak och SUP (Stand Up Paddle Boarding), Kustsimmarna simskola i havet och Vrakgods säljer hantverk baserat på fynd från den egna strandstädningen, ett sätt att medverka till en tilltalande skärgårdsmiljö.

Att ge företagare tillfälle att knyta kontakter sinsemellan och träffa företrädare för kommunen under lättsamma former är ett syfte med After Work.
-Vi vill skapa en bra kontaktyta som bidrar till möten, nätverk och samverkan, säger näringslivsutvecklare Elenor Olofsson, glad över att årets arrangemang blev så välbesökt och uppskattat.
Tillsammans med turistchef Tove Bengtsson, Tanum Turist, var hon konferencier dessa timmar på fredagseftermiddagen innan den inledande delen av NM, kvalet till Öppna Grebbestadmästerskapen, invigdes i det stora tältet på hamnplanen i Grebbestad.

Resultat från NM och Öppna Grebbestadsmästerskapen

Nu kan vi äntligen visa resultatet från förra årets tävlingar. Anti Lepik från Estland vann den prestigefyllda tävlingen strax före Sveriges Johan Malm.
Grebbestads stolthet inom gebitet kom på en hedrande 4:de plats. Kristofer Olsson också från Grebbestad, som premiärtävlade i NM kom på en mycket meriterande 6:te plats. Vi på Ostronakademien grattulerar

Öppna Grebbestadsmästerskapen vanns i år av Q-skärs John Nielsen strax före Telegrafens Anders Sporrong.

Foro; Robert Dahlberg

6-7 maj 2016 går Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning av stapeln i Grebbestad!

FREDAG
18.00 Festivaltältet öppnar portarna
18.00 Konferencieren Niklas ”Nippe” Bontegard på scenen
18.00 Invigningstal för Öppna Grebbestad Mästerskapen av årets Prins, Tommy Sandin
18.10 Kval till Öppna Grebbestad Mästerskapen

Underhållning från scenen med Martin Brisell och Andersson & Högdahl efter tävlingarna!

LÖRDAG
11.00 Festivaltältet öppnar portarna
11.00 Flaggparad längs kajen från GrebbestadFjorden
11.30 Konferenciererna Dan Lexö och Niklas ”Nippe” Bontegard på scenen
11.50 Invigningstal Nordiska Mästerskapen av Tanums Kommun Kommunalråd Liselotte Broberg
12.00 Start kvalpass Nordiska Mästerskapen
14.00 Tävlingsuppehåll, njut av en lunch i restaurangtältet
15.00 Start finalpass Nordiska Mästerskapen
15.50 FINAL! Öppna Grebbestad Mästerskapen!!! Prisutdelning!
16.30 FINAL! Nordiska Mästerskapen!!!
16.45 Vikigrace!!!
17.00 Prisutdelning NORDISKA MÄSTERSKAPEN!

Underhållning från scenen med Örjan Torstensson och Andersson & Högdahl!
Under dagen, överraskning från scenen!

Festivaltältet & Champagnebaren
Fredag: 18.00 - 24.00
Lördag 11.00 - 01.00

Då är det klart!
SM och world cup 2016 går av stapeln i Göteborg på First Hotell G Lördag och söndag 26 & 27/8
Våra huvudsamarbetspartner är First Hotell G , Martin o Servera och Björk o Magnusson

Anmälan till Hasse Johannesson 0737-560454 eller på mail ostronhasse@hotmail.com
Juryns ordf är som de senaste 23 åren Bo Bengtsson - Martin o Servera
Mer info kommer efter hand!
Vi ses i Göteborg 26 & 27/8

Göteborgsmästerskapen i ostronöppning avgjort!

Då har vi så genomfört Göteborgsmästerskapen i Ostronöppning.

Det blev en mycket lyckad tillställning. Stor publik, fantastiska tävlande och engagerade funktionärer.
Tidtagarna gjorde ett fantastiskt arbete med tider och service under tävlingen. Igen, ett stort tack.

Hur gick det då?

Vinnare,
Kristofer Olsson som tävlade för Grebbestad Bryggeri.

Bästa kvinnliga ostronöppnare,
Sara Almvide, även hon tävlade för Grebbestad Bryggeri.

Bästa Ostronkrog,
Lexö på Resö, genom Oscar Lexö

Göteborgsmästerskapen i Ostronöppning

Lördagen den 27 februari 2016 så kommer det allra första Göteborgsmästerskapen i ostronöppning att gå av stapeln.
Som en del av Go To Sea veckan så kommer ett episkt slag att äga rum på First Hotell G, Nils Ericssonsplatsen 4 i Göteborg. Där kommer kockar, blötdjursantusiaster och fiskhandlar göra upp om titeln Göteborgs snabbaste Ostronöppnare.

Ostronöppning är en riktig publiksport där skalflisor yr och blodvite plåstras om innan de hårda delikatesserna ligger öppna på tävlingsbrickan inför domarnas obevekliga argusögon. Förutom att de hårdskaliga ostronen skall öppnas så ska de snyggt läggas upp på tävlingsbrickan - helst utan minsta skalflisa, sönderskurna ostron eller blodstänk; detta innebär poängavdrag. Den deltagare som lyckas med detta bäst, på kortast sammanräknade tid vinner mästartiteln som Göteborgsmästare i ostronöppning. Förutom publikens jubel erhåller vinnaren en plats i SM i ostronöppning samt andra fina priser.
Det kommer att ätas ostron, drickas porter och champagne samt tävlas för glatta livet. I tävlingspausen hålls det champagneprovning samt ostroninformation.
Det är fri entré till tävlingarna.
 
Om du vill vara med och tävla eller ha information så skickar du ett mail till info@gbgostron.nu

European Oyster Opening Championships 2016

Eliten av europeiska ostronöppnare samlas på NOVA Arena i Trollhättan för en högklassig tävling där den bäste ska koras. Den 30 januari i år samlas tävlande från flera europeiska nationer i Trollhättan och det blir en spännande dag för såväl tävlande som besökare med ostron, musik, lokalproducerad mat och hantverk och mycket mer.
Vi på Ostronakademien är speciellt stolta då vår egen Lars Karlsson kommer att var en av två som skall försvara Sveriges färger. Vi önskar stort lycka till!!

Årets jury består bland annat av stjärnkrögaren Leif Mannerström, tv-kocken Alexandra Zazzi och välmeriterade kocken Katja Palmdahl.

Nu är EM i ostronöppning i Trollhättan avklarat. Som segrare ficke vi se Irländaren Stephen Nolan som med sina 3.08 slog landsmannen David Small med ynka 2 sekunder. Bäste Svensk på en hedrande 4:de plats kom vår egen och Grebbestads Lars Karlsson. Vi på Ostronakademien säger stort grattis till denna bedrift.
Nu väntar NM som går av stapel i Grebbestad 6-7 maj!

Hjärtligt välkomna!