Press

Lotta Klemming - Sveriges enda ostronfiskare!

Livet som ostrondykare!

Ostron - En kärlekshistoria!

Tjärnö Marina Forskningsstation !

VÄRLDENS BÄSTA OSTRON KOMMER FRÅN GREBBESTAD

Landleys kök är en av Sveriges största matbloggar. Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och smarta knep. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé – med passande vintips. Bloggen drivs av Madeleine Landley. Här kan du läsa om Madeleines besök i Grebbestad under Nordiska mästerskapen.

Trevlig läsning!

"Därför kommer jag aldrig att sluta äta ostron"

Göteborgs-krögaren Johan Malm är en av världens bästa ostronöppnare. När EM gick av stapeln i Trollhättan nyligen landade han på en andraplats. ”Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som tävlat längst”, säger han.


Läs hela intervjun som publiserades i Besöksliv 31 januari!

Sensationellt goda ostron från Grebbestad!

Ostron, ostron och åter ostron!

I Tanumstrands sommarmagasin kan vi läsa en intressant artikel där vår hedersordförande Staffan Greby lär ut ett och annat.
Håll till godo!

Ostron är det bästa havet har att ge oss!

Varje år produceras närmare fem miljarder kilo ostron. Låt mig sjunga en lovsång till denna nyttiga mollusk.
Ja, vi satt alltså på en restaurang i La Rochelle vid franska Atlantkusten och åt flera dussin häromdagen. Stora, ­köttiga, med en fin, nötig sälta. Odlade av familjeföretaget Gillardeau, som startade på 1800-talet, och nu drivs vidare av fjärde ­generationen. 
De odlar inte lokalt längre, som de traditionella konkurrenterna, utan i Normandie och på Irland, där vattnen anses friskare och mindre bemängda med lantbrukskemikalier. Och de 100 anställda ägnar mycken omsorg åt ostronen under de fyra år de får växa till sig. Allt som skördas, 2 000 ton om året, ­packas i firmans lokaler i det lilla samhället Bourcefranc Le ­Chapus.

På 1800-talet kunde odlarna räkna, men inte läsa. I dag kan alla läsa, men kanske inte räkna, eftersom ostronfarmerna härnere blivit färre, sam­tidigt som efterfrågan blivit större än tillgången i ett land där den genomsnittlige invånaren äter 40 ostron om året. Ostron (och andra blötdjur som musslor och pilgrimsmusslor till exempel) är bland det bästa havet ger. De har ätits av människor sedan stenåldern, minst. De är relativt enkla att odla. De är miljövänliga, eftersom de motverkar övergödning genom att filtrera bort plankton och rester av döda organismer. De innehåller mycket protein, vitaminer och mineralämnen. De äts bäst som de är, det vill säga levande, men de kan tillagas på alla upptänkliga sätt. (Kolla gamla ­svenska kokböcker.)

Den som tycker att ostron är ­slemmiga och äckliga bör betänka att ­varje människa varje dygn sväljer några deciliter av sin egen saliv. För att inte tala om mängden snor vi drar i oss. Det är helt enkelt med ostron som med mycket annat här i livet. Om man inte provar så vet man inte vad man går miste om. Det går till och med att lära sig öppna dem snyggt, om man har rätt verktyg och får lite träning. Alla kan äta ostron, till och med ­veganer, som kan må bra av lite vitamin B12 emellanåt. För även om ­ostron av tradition räknats till djur­riket, så har de inget centralt nervsystem, ingen hjärna och alltså inga känslor eller ens känsel, som vi uppfattar begreppet. Visst, ostron svarar på stimuli, som till exempel citronsaft. Men växter reagerar också om de utsätts för påverkan.

Det svenska företaget Ostrea satsar stort på att odla ostron på västkusten, där vattnen anses lämpliga, och har bland annat byggt ett eget larvkläckeri, för att kunna hålla koll på en känslig fas i produktionen. Jag hoppas verkligen att de - och förhoppningsvis andra företag som vill satsa på svensk ostronproduktion - blir riktigt framgångsrika.

PS. Efter det att denna kolumn publicerats påpekade en uppmärksam läsare att företaget Ostrea nyligen försattes i konkurs. Flera småsparare blev blåsta. Trist, men vi får hoppas att andra svenska ostronodlare lyckas bättre.

Robert Ashberg Aftonbladet 2 januari 2015

Nordiskt samarbete ska främja ostronodling

ler ostronodlingar i Skagerrak och Kattegatt, som både är ekologiskt och ekonomiskt hållbara. Det är tanken bakom projektet Nord-Ostron. 

Slutkonferensen för projektet Nord-Ostron hölls den 25-26 april vid Sven Lovéncentret på Tjärnö och innehöll seminarier och föreläsningar om allt från fransk ostronindustri och skaldjursodling längs USA:s västkust, till regelverk och parasitsjukdomar. 

Vill du läsa mer hittar du det här.

Susanne äter gärna ostron.

Vår alldeles egen ordförande Susanne Lindegarth har under de senaste åren varit den som hållit i trådarna för EU-projektet Nord-Ostron. I slutet av april var det slutkonferens och både forskare och folk från ostronnäringen fanns på plats för att utbyta erfarenheter och bygga vidare för framtiden.

Vill du läsa mer om detta projekt hittar du artikeln i Strömstads tidning här

Ostronöppnarkurs på Rökeriet 2012

Ostronets dag 2010

Ostron - Lyxprodukt från Bohuslän 2007

Ostron - Lyxprodukt från Bohuslän 2007

Ostrondöd 2007

Den nya vardagsmaten

Seriestripp med ostrontema

Seriefiguren heter Freddy och författaren heter Mikael Lindbom.