Kalendarium 2013

European Oyster - Trollhättan 23 Februari!

Lördagen 23 Februari anordnas EM i ostronöppning i Nova Arena - Trollhättan.

Program:
11.00 – Nova Arena öppnar med utställning och försäljning av närproducerad småskalig mat och dryck, Champagne & Ostronbar, ostronkurser, café och musikunderhållning, allt pågår hela dagen!

12.00 - Presentataion av tävlingen m.m.

12.20 - Kvalheat 1 av 5

13.30 - Tävlingspaus - utställare bjuder på närproducerade produkter, musikunderhållning, ostronkurser, bar och café med mat och dryck för hela familjen, tävlingar och överraskningar.

14.20 - Start Europamästerskapen i ostronöppning akt 2.

14.50 - Semifinal 1 av 2

15.10 - Sammanfattning kval och semifinaler, prisutdelningar från dagen m.m.

15.30 - Start FINAL i Europamästerskapen

15.45 - Start Vikingrace - 15 öppnare på scen i ett hav av ostron

16.00 - European Champion och prisutdelning

Matutställning och försäljningar m.m. är öppet hela dagen

Besöksadress: NOVA Arena, Nohabgatan 19, 461 53 Trollhättan


Mer information hittar du här!

Kurs i Ostronöppning!

Lördagen 23 mars begav sig Ostronakademien tillsammans med Everts Sjöbod till Feskekörka i Göteborg för att ha ostronskola. Johan Malm som driver Restaurang Gabriel (mångdiplomerad ostronöppnare, som kan titulera sig världsmästare från VM i Galway 2010)  var vår värd för dagen.

Mycket folk i farten som dels skulle handla havets läckerheter men även fick sig en duvning i att öppna ostron av Lars, Per och vår egen Staffan Greby.

Det var ett stort intresse både från lokalbefolkning och turister som både ville smaka och öppna. Succé är ordet för denna tillställning.

Öppna Grebbestads mästerskapen samt Nordiska mästerskapen i ostronöppning

För åttonde året i rad arrangerades i lördags de Nordiska Mästerskapen i ostronöppning. Uppdraget för de tävlande består av att öppna 30 ostron på kortast möjliga tid och att presentera dem så snygga som möjligt för juryn.

Den regerande mästaren från 2012, Martin Söderström från Finland, hade som uppdrag inför lördagens nordiska mästerskap att försvara titeln mot tävlingsstinna svenskar, norrmän, danskar och finska landsmän.

I år kom Martin inte till final utan bland de övriga finalisterna blev Johan Malm från Göteborg tvåa och trea blev Anti Lepik från Estland och fjärdeplatsen knep Lars Karlsson från Grebbestad. Segrande ur striden blev Simon Tönsager från Danmark.
- Det var en fantastisk tillställning, konstaterar Staffan Greby, hedersordförande i Ostronakademien och en av medlemmarna i juryn. Trots stark blåst var det en perfekt inramning alldeles intill havet och det var mycket folk på plats. 

I öppna Grebbestadsmästerskapet tog Anders Sporrong från Restaurang Telegrafen och Ostronakademien första platsen och kvalifiserar sig till SM i ostronöppning som i år går i Göteborg den 24 augusti. 

Vill du läsa mer om tävlingarna hittar du detta här och här.

Expedition Havstenssund

Lördag 20 juli
Ostronakademien tillsammans med Everts Sjöbod anordnar ostronbar denna trevliga dag i Havstenssund. Mer info kommer!

SM i ostronöppning

På lördagen den 24 augusti går SM i ostronöppning avstapeln i Göteborg närmare bestämt på Gotia Towers den 24 augusti. Vi har fått ett pinfärskt program som du kan läsa om du klickar här!​ 
I år är 10 deltagare av totalt 40 från Grebbestad som skall vara med för att tävla om att bli Sveriges bästa ostronöppnare. Om du har vägarna förbi Göteborg så tycker vi på Ostronakademien att detta evenemang är väl värt ett besök!


Nu är SM i ostronöppning tillbaka i Göteborg efter att ha arrangerats i Stockholm och Malmö under de senaste åren. I år arrangeras tävlingen på Gothia Towers lördagen den 24 augusti. Det kommer även att hållas en Krogstafett där tre deltagare i varje lag ska öppna 10 ostron var och sista man/kvinna även ska sabrera och servera en flaska champagne.

Vinnaren av SM kommer representera Sverige vid VM som hålls i Galway på Irlands västkust lördagen den 28/9. Ettan och tvåan representerar Sverige i Oyster Opening World Cup i Köpenhamn lörd 19/10 & EM i Trollhättan 2014. Placeringarna 1-4 representerar Sverige i NM i Grebbestad 2014.

Vill du läsa mer om detta evenemang hittar du det här.

Ostronets dag - En riktig folkfest!

Lördag 7 september

Årets Ostronets dag blev verkligen en succe. Det smått fantastiska vädret bidrog naturligtvis till att folk strömmade till i massor för att njuta av både Ostron,  Ostronchampagne och Porter. Prick klockan 12.00 invigde årets hedersprins Pelle Larsson årets Ostronets dag med kanonskott som sig traditionen bjuder. Förra årets rekord med 5 000 öppnade ostron på Grebbestads krogar torde ha slagits med god marginal. Ryktet säger drygt 5 000 öppnade ostron vilket är ett otroligt rekord.
Ostronakademiens egen Staffan Greby höll Ostronskola för intresserade förstagångsöppnare. Med van hand lotsde Staffan sina elever i den ädla konsten att öppna ett ostron - Kupiga sidan nedåt!
Vi kan även hälsa 65 nya medlemmar välkomna till Ostronakademien, utan er hjälp skulle vi inte kunna bedriva det arbete vi gör för vårt fantastiska svenska ostron- Ostre Edulis! Tack alla ni som stöttar ostronakademien!

För underhållningen stod i år Alfheim för. De spelade en härlig blandning av Irländs musik och det var knappast någon som inte stampade tackten när de drog i gång sin musik.

Nästa år har vi 10-års jubileum vilket vi hoppas skall bli något aldeles extra men detta evenemang får vi återkomma till under nästa år.

Ostrongolf på Mjölkeröds GK

Söndagen  8 september