2023

EM i ostronöppning

Eliten av europeiska ostronöppnare gör upp i en högkalssig tävling där den bäste ska koras. Parallellt med mästerskapet pågår Mat- & Hantverksmässan och inspisationsmatlagning med fokus på lokala upplevelser och närproducerad mat.
Lördagen 27 Januari
FRI ENTRÉ 11:00 - 17:00
Varmt välkomna till NOVA Arena

Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Grebbestadostron är nu det skyddade varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.

– Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt, säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Förutsättningarna i vattnet i Grebbestads norra och södra skärgårdar, med sin låga temperatur och salthalt, gynnar ostronen. Dessa förutsättningar var avgörande för att ostronet Ostrea edulis överlevde när parasiter slog ut arten på många håll i Europa under 1960-talet. Idag utgör området för Grebbestadostron en betydande del av den återstående populationen av det vilt levande europeiska ostronet.

– Ostron har ett fascinerande levnadssätt och är viktiga som en del i kustekosystemet. De har förmågan att filtrera ut plankton från vattenmassan som näring och bidrar därigenom till en bättre vattenkvalitet i havet. Dessutom är ostronet en fantastisk näringsrik råvara som vi kan använda både rå och tillagad, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

För att säkerställa artens fortlevnad begränsas fisket av Grebbestadostron och utförs i huvudsak av dykare som även hjälper till att sprida ut de små ostronen på ostronbankarna för att de ska ha rätt förutsättningar att fortleva.

Om Grebbestadostron
Det europeiska ostronet som utgör Grebbestadostron är 7–15 cm i diameter och har ett knaggligt och gråbrunt yttre. På insidan skimrar det av pärlemor och violetta toner. Kanten på skalets insida går i nyanser av djupt smaragdgrön. Ostronköttet doftar hav och har en smak av saltvatten, mineraler, tång och umami.

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB
• Grebbestadostron
• Hånnlamb, kött från gutefår
• Kalix Löjrom
• Rökt Vättersik
• Upplandskubb
• Vänerlöjrom
• Wrångebäcksost
Ostronets dag en succé!

Ostronets dag den 16 september blev verkligen en succé. Vi hade riktigt tur med vädret då det regnade och blåste både på fredag och söndag. På lördagen fick de som besökte våra tält en helt fantastisk dag med goda ostron från Havstenssunds ostron samt härlig champagne levererad av Strandvägen Fem.
De 3 000 ostron som var beställda tog slut redan kl 16.00 så det är något att tänka på till nästa år.

Att vi hade flyttat fram ostronets dag två veckor var inget som märktes förutom att vi kunde bjuda på helt felfria och goda ostron. Härnäst står råsjölördagen den 28 oktober på agendan då vi kommer att vara representerade vid vår lokal på torget i Grebbestad. Aktiviteterna startar 11.00 och håller på till eftermiddagen. Vi vill även tacka alla de som ställt upp och gjorde denna dag till en minnesvärd tillställning - Stort stort tack - Ingen nämnd, ingen glömd!

Styrelsen Ostronakademien!NM i ostronöppning avgjordes i helgen!

Nordiska mästerskapet i ostronöppning avgjordes under helgen 5-6 maj. Det blev dubbelt Finskt i täten med Martin Söderström som totalvinnare tätt följd av Johan Schlag och hemmasonen Sebastian Falkenberg.
En otrolig succé då Charlottenlund i Grebbestad vad välbesökt av ostronintresserade gäster. Total serverades drygt 2 000 sotron under helgen och ska nog ses som ett rekord

På fredagen avgjordes Öppna Grebbestadsmästerskapen där Hasse Johansson stod som vinnare följda av Jon Larsson och Renars Purmalis.  


För sjunde gången är det dags att kora Göteborgs ostronmästare.

Alla är välkomna och naturligtvis är det fri entré.

Lördagen den 25e Februari 2023 kl 14:00

Vi bjuder in till Quality Hotel The Weaver Göteborgsvägen 91 , mellan Göteborg och Mölndal, där vassa knivar och underbart goda ostron från norra Bohuslän kommer att möta varandra under ledning av amatörer såväl som några av världens främsta ostronöppnare.