Kalendarium 2014

Årsmöte i Ostronakademien

13 Februari kl. 18.00 i Everts Sjöbod

Ny hedersmedlem i Ostronakademien

Under årsmötet utsågs Agneta Almeida som hedersmedlem i Ostronakademien med motiveringen:
Agneta Almeida är på alla och på ett ovärderligt sätt Ostronakademien behjälplig med utformning av logotyp, diplom och utmärkelser etc. Allt med kvalitet och på hög konstnärlig nivå.
Styrelsen tackade Agneta med blommor, ostronchampagne och ett diplom.

Europeiska Mästerskapet i ostronöppning

Den 22 februari arrangeras European Oyster Opening Championship 2014 av NOVA Mat & Möten i samarbete med Albert Kök- Hotell & Konferens och Trollhättans Stad. 24 tävlande från 13 europeiska nationer är inbjudna till att göra upp om titeln!

Vill du läsa vad Bohusläningen skrev om arrangemanget klickar du här!

Ostronöppnarkurs på Rökeriet i Strömstad

Välkommen till Rökeriet i Strömstad för en dag i ostronets tecken!
Fredagen 21 mars mellan 16.00 till 18.00 inbjuder Ostronakademien till ostronöppnarkurs på Rökeriet i Strömstad.

Här kommer du att få stifta bekantskap med det underbara svenska ostronet Ostrea edulis. Du får lära dig öppna dessa läckerheter och samtidigt får du lära dig en hel del om själva ostronet. För medlemmar i Ostronakademien är öppnarkursen gratis, du betalar bara för de ostron du vill äta. För icke medlemmar kostar det 100:- och då ingår även ett medlemskap i Ostronakademien. Ingen anmälan, bara att komma! Ta chansen att smaka svenska ostron, ett av värdens förnämsta!

Varmt välkomna till Rökeriet!

Kurs i ostronöppning

Då våra kurser i ostronöppning lockar många vetgiriga ostronälskare så hålls en kurs den 19 april utanför ICA i Grebbestad. Vid två tillfällen denna dag
(kl. 11.00 och 14.00) håller Staffan Greby kurs i den ädla konsten att öppna ostron. Här kan du även bli medlem i Ostronakademien.

Hjärtligt välkomna!

Nordiska mästerskapet i ostronöppning samt öppna Grebbestadsmästerskapen

Nordiska Mästerskapen är den tongivande tävlingen i Norden där den Nordiska eliten gör upp om titeln som Nordens bästa ostronöppnare. I vattnen utanför Grebbestad finns de flesta ostronbankarna och enligt säkra källor är det här man finner världens bästa ostron.Själva tävlingen går till enligt följande:

Kvalifikationsregler för nordiskt deltagande är att den tävlande placerat sig som nummer 1 eller 2 i sitt hemlands nationella tävling. Regerande lands mästare samt regerande Nordiske mästaren är direktkvalificerade. Wild Card delas ut till ostronöppnare med goda meriter.
Antal tävlande maximeras till 16 stycken. Alla nordiska länder har idag organiserade nationella tävlingar!
Vill du läsa mer om Nordiska mästerskapet i Ostronöppning klickar du här!


2-3 maj

Ostronöppnartävlingar i världsklass!

Fotograf: Sonja Thorén Karlsson

Under helgen avgjordes både öppna Grebbestad mästerskapen och Nordiska mästerskapen i ostronöppning för nionde gången i Grebbestad. Årets tävlingar var en sällan skådad folkfest med gott om ostronsugna gäster. Grebbestad bjöd på vackert väder vilket också bidrog till att tävlingsområdet var mycket välbesökt.
Inom kort kommer du att hitta fler bilder samt referat från tävlingarna här på vår hemsid.

Fotograf: Sonja Thorén Karlsson

Svenska Mästerskapen i ostronöppning

Lördagen den 23 augusti avgjordes året SM i ostronöppning på Gothia Tower i Göteborg. Det 30 män och två kvinnor starka startfältet gjorde upp om mästartiteln i en rafflande batalj. Segrande ur striden stod till sist Hasse Johannesson tävlande för Trädgårdscafet Berga.

Resultat: SM i Ostronöppning 2014
1:a plats: Hasse Johannesson, tid: 2 min och 35 sek
2:a plats: Johan Malm, tid: 3 min och 7 sek
3:e plats: Christoffer Florén, tid: 3 min och 32 sek

Bästa tid: Hasse Johannesson, Berga, tid: 2 min och 23 sek
Bästa prestation: Lars Karlsson, Grebbestad
Bästa kroglag: Restaurang Gabriel, Göteborg

Vinnaren, Hasse Johannesson, kommer att representera Sverige i september både på VM på Irland samt representera Sverige i Oyster Opening World Cup i Kanada samt direktkvalificeras till EM och NM 2015.
- Det här känns klockrent. Jag behöll lugnet trots knivskarp konkurrens, säger den nye Sverigemästaren.

Ostronets dag i Grebbestad

Lördagen 6 september var det 10-års jubileum för ostronets dag i Grebbestad. Vädret som visade sig från sin bästa sida gjorde dagen till en succé. Kön till ostronbaren ringlade lång efter strandpromenaden och det njöts av ostron och ädla drycker i hela samhället. Kl 12.00 sköts salut för att inviga dagen som hade ett späckat program allt från aktiviteter för barnen till härlig underhållning av såväl Tantorkestern och för dagen den nybildade Ostronorkestern.

Under dagen delade Ostronakademien ut  två priser ut för att visa vår uppskattning till personer som under lång tid verkat för att sprida kunskap om vårt världsberömda ostron, Ostrea Edulis!

Jan I. Carlssons vinnande bidrag i fototävlingen.

Per Olofsson tilldelades Ostronakademiens Silverostron 2014 och motiveringen var följande:

För sitt långvariga och engagerade arbete, såväl som organisatör som tävlingsledare, med kompromisslösa krav på högsta kvalitet vid genomförandet av ostronöppnartävlingar, lyft dessa till en nivå som givit Sverige högsta internationella anseende. 

Årtiondets Ostron 2014 gick till Ostronakademiens Ordförande Emeritus Staffan Greby.

Staffan är inititivtagare till Ostronakademien och Ostronets dag. Staffan har minst sagt lagt ner hela sin själ och oräkneliga timmar i Ostronets tecken.
Han har haft ostronskola för ett tresiffrigt antal intressenter. Staffan öppnar ostron bokstavligen för kung och fosterland. Han ligger alltid steget före, är en riktig trendsättare inom flera områden av livsmedel från havet som tångknäcke, tångbröd eller rökta räkor. Han har utvecklat nätkassen som emballerar blåmusslor i fiskdisken. Staffan med sin omtänksamhet och känslighet är alltid den som skapar trivsel och mysfaktorn på tävlingar och Ostronfestivaler. Staffan, som också skapade “Greby ́s” har outtröttligt skött om allt detta som sitt skötebarn, med all sin förmåga, kraft och kärlek till Ostrea Edulis, och därmed satt Ostronet och Grebbestad inte bara på skaldjurskartan utan även på världskartan. 

Vi korade även en vinnare i vår för dagen utlysta fototävling. Vinnaren blev Jan I. Carlsson som med sin bild fick med sjäalva invigningsmomentet med Staffan Greby i spetsen. Stort grattis önskar vi på Ostronakademien!!!

Lördagen 6 september firar Ostronakademien 10-års jubileum för Ostronets dag i Grebbestad. Kl 12.00 slår vi upp portarna för årets evenemang som kommer att bli något alldeles extra. Dagen till ära bjuds såväl nya som gamla medlemmar på ett ostron från vår ostronbar. Champagnehuset serverar Ostronakademiens egen Ostronchampagne och vill du prova något nytt finns även Grebbestad Bryggeriets Ostronporter.

Det bjuds på undehållning av såväl Tantorkestern samt Ostronorkestern, tävlingar i olika former och mycket mycket mer!
Vi vill gärnaslå ett slag för årets fototävling som vi arrangerar för första gången. Ta en Ostronrelaterad bild och lämna in denna till oss på Ostronakademien under dagen så har du chansen att vinna ett fint pris.
Inlämning (digitalt går bra) innan kl. 16.00, vi korar segraren innan kl. 18.00. Lycka till!
Ostronakademien förbehåller sig rätten att publicera vinnande bidrag på vår hemsida!
 

Du kommer även att få intressanta föreläsningar om bland annat det Japanska ostronet (Crassostrea gigas) som har etablerat sig i våra vatten. Susanne Lindegarth, tidigare ordförande i Ostronakademien från Vattenbrukscentrum Väst vid Göteborgs universitet finns på plats för att berätta mer om detta.
Om du vill läsa hela rapporten "Japanska ostron i Sverige - Hot eller möjlighet" finns den att ladda ner här nedan!

Till sist några visdomsord!
Ät fisk - Lev längre
Ät musslor - Orka mer
Ät ostron - Älska mer

Väl mött i Grebbestad den 6 september!
Hjärtligt välkomna önskar Ostronakademien!

En film om ostronets dag 2014

Ostrongolfen

7 september på Mjölkeröds GK

Världsmästerskap i ostronöppning

25-28 september Galway International Oyster & Seafood Festival, Irland

Inbjudan från en av våra huvudsponsorer!