Nyheter 2014

Ambassadörer visade upp Västsverige under Bocuse d'Or 

Per Karlsson, Matlandetambassadör för Bohuslän. Foto: Regeringskansliet.

Under Bocuse d'Or i Stockholm den 7-8 maj var fem svenska regioner på plats för att visa upp vad Sverige har att erbjuda i form av mat, dryck och upplevelser, Skåne, Halland, Västsverige, Gotland och Jämtland.

I Västsveriges monter stod de två Matlandetambassadörerna Claes Wernersson från Västergötland och Per Karlsson, Bohuslän. De visade upp Västsverige med bohusländska ostron och kryddad sprit från Västergötland. Per Karlsson berättade att de vill visa samarbetet mellan slätt och hav. Samarbetet har pågått ett tag och började med kombinationen porter och ostron.

- Nu växlar vi upp och vill visa hur väl ostron passar till rätt snaps, säger Claes Wernersson.

Besökaren möttes av ett bord med tång som ger en doft av hav. Här öppnades och serverades ostron och till det serverades ryttmästarbrännvin.

- Det finns en gammal Bohuslänsk tradition med snaps till ostron. Ostronets umamismak med mineral och sälta ger god matchning till snapsens kryddning och hetta. Ostron och snaps ger en god synergieffekt, säger Per Karlsson.
Claes Wernersson tillägger att kombinationen inland och kustlandskap alltid har varit nära kopplade till varandra.

- Inlandet var en viktig leverantör av spannmål till kusten, inte minst för dryckens - ölet och brännvinets - skull. Kusten var i sin tur nödvändig för inlandet för kontakten med omvärlden tillika som leverantör av fisk och fiskprodukter, säger Claes Wernersson.

Visste du att

Strandskatan är Bohusläns landskapsfågel – Haematopus orstralegus – vilket betyder rödbent ostronfångare!
På engelska heter den Oyster Catcher.

Enligt sägen åt Casanova 50 ostron om dagen till frukost. Kupiga sidan nedåt! Tugga väl!