Dryckestips

Champagne eller porter - låt belysningen avgöra

Ostron är sensuella och macho på samma gång. Visst passar de ljuvligt med tredje part mellan vackra damer med förföriska blickar och frasiga, långa klänningar och stiliga, belevade herrar i smoking men de gör alls inte bort sig som snabblunch vid vägkanten åt en arbetargarcon med rutig flanellskjorta och blanksvettig panna.

Ostronen må vara de samma men rätt dryck till rätt tillfälle är ett måste. Ju högre romantikfaktor, desto mer given är förstås champagnen och till ostron ska den vara torr och krispig. Föredrar ni ett stilla vin bör det vara likaledes torrt och friskt. Allra bäst passar ett vin från Loiredalen, vare sig det kommer från Sancerre, Pouilly Fumé (nästan vid flodens källa) eller Muscadet Sevre et Maine sur Lie (vid dess mynning).
Rött vin och ostron? Javisst! Många hävdar att ett lättare rödvin, lätt kylt, fungerar utmärkt till ostron. Värt att pröva.
Om öl av någon anledning skulle kännas bekvämare än vin: gör som irländarna och välj en Guinness. Mötet mellan ostronens sälta och den brända knäckigheten från stouten håller olympisk höjdarklass i grenen smaksensationer.
I Belgien bryggs en ljuvlig, mycket speciellt öl, Gueuze, med anor från faraonernas tid. Med sin friska syrlighet passar den lysande ihop med de exklusiva skaldjuren.